Festival chutí, vůní a řemesel zaznamenal rekordní návštěvnost

Druhou srpnovou sobotu ozářilo slunce na nádvoří zámku v Pardubicích na třicet stánků, na nichž byla připravena přehlídka toho nejlepšího z české kotliny. To zajistili lokální výrobci, řemeslníci a umělci sdružení pod regionálními značkami Kraj Pernštejnů, Železné hory, Polabí, Podkrkonoší, Krkonoše a Orlické hory kteří se zde sešli, aby prezentovali své výrobky.
V tento den se konal již druhý ročník akce Festival chutí, vůní a řemesel. Jedná se o přehlídku zručnosti všech šikovných lidí. Díky tomu můžete zjistit, že ve vašem okolí existují malí producenti a obchodníci, kteří vynakládají nemalé úsilí, aby přinesli na naše stoly pochoutky a speciality, které jsou výjimečné, zdravé, chutné a především regionální a tuzemské. Jde v podstatě o prezentaci toho, co dnešní doba nazývá vznosně lokální ekonomikou. Za touto iniciativou na Pardubicku a v okolí stojí dvě Místní akční skupiny Region Kunětické hory a Železnohorský region. Tyto spolky se dlouhodobě snaží o podporu venkova a rádi přinášejí očím Čechů výsledky vzorné lidské práce a vyzdvihují právě přínos lokální ekonomiky, která je základem rozvoje našich regionů. A co že to tedy je? Lokální ekonomika se dá jednoduše definovat: Bude-li podporovat soused souseda, prospěje pak sobě, Frantovi od vedle i svému kraji. A právě tito výrobci jsou těmi, na jejichž práci lokální ekonomika stojí.
A protože je potřeba nejen ekonomicky filozofovat, jíst, ale i se bavit, byl pro návštěvníky připraven bohatý kulturní program, o který se postaralo KC Pardubice. Big Band Chrudim zahájil v rytmu swingu, děti se bavily loutkovým divadlem, dospělí potom improvizovaným ochotnickým představením. V podvečer pak náměstí rozezněly tóny balkánských rytmů a netradiční rockově-cimbálové muziky. Tedy bylo co poslouchat i na co se dívat.

Letošní festival se setkal s velkým ohlasem, neboť zaznamenal až nespočet návštěvníků, kteří s nadšením ochutnali zmrzlinu, sýry, pivo, víno či uzeniny, přivoněli k levandulím, ozdobili si perník nebo se pokochali tím, jak se vyřezávají dřevěné sošky, vyrábějí srdce z pedigu a mnohé další. Bylo potěšující pozorovat, jak sortiment všech výrobců postupně mizí a někteří dokonce museli uzavřít své stánky i nějakou tu hodinku před koncem akce, neboť jednoduše už nebylo co prodávat.

Pečlivě připravený program, zajímavé produkty, příjemní lidé, prostor pro diskuzi producentů
a návštěvníků, nádherné počasí i prostory Pardubického zámku, to všechno přispělo k tomu, že návštěva festivalu byla neopakovatelným zážitkem a lze se jen těšit na další podobná setkání.

Tým Regionu Kunětické hory a Železnohorského regionu